Uitreiking cheque aan CP Nederland

Uitreiking cheque 2022 Cerebrale Parese

CP Nederland heeft in september weer een succesvolle editie van STEPtember neergezet. Nestlé Health Science was ook dit jaar weer trotse sponsor van dit event en heeft deze week een cheque uitgereikt aan de organisatie.

STEPtember is een jaarlijks event dat wordt georganiseerd om extra aandacht te vragen voor cerebrale parese (CP): een houdings- en bewegingsstoornis die zijn oorzaak heeft in de hersenen.

Wat is CP?

CP is een houdings- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een hersenbeschadiging, ontstaan voor het eerste levensjaar. Het is de meest voorkomende motorische beperking bij kinderen; elke 22 uur wordt er in Nederland een kindje geboren met CP, het UZ Leuven geeft aan dat in België 1 à 2 van de 1000 pasgeboren kindjes CP heeft. Reden te meer om extra aandacht te vragen hiervoor!

Hoe uit CP zich?

De bewegingsstoornissen bij CP gaan vaak gepaard met problemen met gevoel, perceptie, cognitie, communicatie en gedrag. Dit kan zich op verschillende manieren uiten zoals bijvoorbeeld moeite met bewegen, eten of slikken. Er zijn veel verschillende soorten CP, die variëren in de delen van het lichaam die worden aangetast, het type beperking en de ernst van mobiliteitsbeperkingen. Mede hierdoor verschillen de symptomen vaak per persoon.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose CP kan worden vastgesteld nog voor het kindje 2 jaar oud is. Meestal wordt de diagnose gesteld door een kinderarts of kinderneuroloog in samenwerking met andere deskundigen, zoals een revalidatiearts. De diagnose kan op verschillende manieren gebeuren zoals: onderzoeken van uiterlijke kenmerken, het stellen van vragen, scans van de hersenen en/of een intelligentie test.

CP & Nestlé Health Science

CP heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van de patiënt en de naasten. Ons doel is om specifieke ontwikkelde producten en diensten te bieden om zorgverleners en patiënten te helpen dergelijke uitdagingen te overwinnen en hun dagelijks leven te verbeteren, zowel fysiek als emotioneel.

Daarnaast is Nestlé Health Science ook actief als partner van verschillende patiëntenorganisaties. Zo doen we elk jaar mee aan Steptember, een initiatief georganiseerd door CP Nederland, en zijn we elk jaar aanwezig bij Special Olympics Belgium, waar we meer aandacht vragen voor slikproblemen bij mensen met CP.

Wil je meer weten over onze activiteiten tijdens Special Olympics Belgium? Klik dan hier

Wil je meer weten over onze producten die kunnen helpen bij ondervoeding of slikproblemen? Klik dan hier

Steptember 2022