Over KMEA



WAT ZIJN VOEDSELALLERGIEËN?


Voedselallergieën treden op als het immuunsysteem (het verdedigingsmechanisme van het lichaam) abnormaal reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Meestal helpt het immuunsysteem het lichaam om schadelijke factoren zoals ziekteverwekkers te bestrijden. Bij mensen met voedselallergieën ziet het immuunsysteem bepaalde voedingsstoffen onterecht als schadelijk, waardoor het verkeerd reageert. Dit leidt tot vervelende en soms zelfs tot levensbedreigende symptomen.
Er zijn meer dan 120 voedingsmiddelen die voedselallergie kunnen veroorzaken. Koemelkeiwitallergie (KMEA), ook wel koemelkallergie (KMA) genoemd, is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij baby's en jonge kinderen en ontstaat meestal in het eerste levensjaar.
KMEA wordt soms verward met lactose-intolerantie, maar het zijn twee heel verschillende dingen: bij lactose-intolerantie speelt het immuunsysteem geen rol. Ze hebben wel een aantal dezelfde symptomen, zoals maag- en darmklachten (waaronder winderigheid en diarree). Een lactose-intolerantie heeft te maken met een tekort aan lactase dat in de darm geproduceerd wordt, waardoor de lactose uit de voeding niet goed wordt afgebroken, met de bovenstaande symptomen tot gevolg. Bij een KMEA reageert het immuunsysteem tegen de eiwitten uit de koemelk en worden daardoor de symptomen veroorzaakt. Terwijl KMEA het vaakst voorkomt bij baby's jonger dan 1 jaar, komt lactose-intolerantie bijna nooit voor bij kinderen onder de 5 jaar.

Er zijn drie verschillende vormen van lactose-intolerantie:

  • Congenitale lactose-intolerantie = Dit is een zeer zeldzame aangeboren aandoening waarbij lactase afwezig of abnormaal laag blijft gedurende het hele leven. Er treedt dan al vanaf de eerste levensweek en vanaf de eerste blootstelling aan (moeder)melk diarree op. Patiëntjes die hieraan lijden moeten levenslang lactose mijden, inclusief moedermelk.
  • Primaire lactose-intolerantie = Dit is het meest voorkomende type en is het gevolg van een normale, genetisch bepaalde daling in lactaseactiviteit. De lactaseactiviteit is het hoogst bij zuigelingen en neemt vanaf de leeftijd van drie jaar af. Zuigelingen hebben lactase nodig om de moedermelk te verteren, die zelfs meer lactose bevat dan koemelk. Hoe ouder we worden, hoe minder lactase er in onze dunne darm is. Vanaf de leeftijd van 3-4 jaar treedt bij een meerderheid van de wereldpopulatie van nature een verlies op van lactase. De mate en de duur van het gebruik van zuivelproducten heeft geen invloed op het tijdstip waarop de lactasehoeveelheid afneemt.
  • Secundaire lactose-intolerantie = Een secundaire lactasedeficiëntie is een tijdelijk tekort aan lactaseactiviteit in de dunne darm als gevolg van een ziekte, zoals een acute maag-darmontsteking, een bacteriële infectie, beschadiging van de darmwand na een operatie, een voedselallergie, een immuundefect, een inflammatoire darmziekte, enzovoort. De behandeling van de onderliggende oorzaak is meestal voldoende om de opname van lactose te herstellen.

Het aantal baby's met voedselallergieën neemt wereldwijd toe


De 8 meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen zijn die voor melk, eieren, vis, schaaldieren, noten, pinda's, tarwe en sojabonen. In de afgelopen 10 jaar is het aantal baby's bij wie een voedselallergie wordt vastgesteld sterk gestegen.

KMEA ontwikkelt zich meestal voor de eerste verjaardag


Tot 3 op de 100 baby's ontwikkelt KMEA in het eerste levensjaar. KMEA komt bijna nooit voor bij kinderen ouder dan 6 jaar.

KMEA ontwikkelt zich meestal voor de eerste verjaardag


Ongeveer de helft van alle baby's met KMEA groeit er al binnen 1 jaar overheen, ruim driekwart groeit er binnen 3 jaar overheen en tegen het zesde levensjaar zijn bijna alle baby's eroverheen gegroeid.

Baby's met KMEA moeten borstvoeding blijven krijgen


In zeldzame gevallen kunnen baby's die borstvoeding krijgen KMEA ontwikkelen. Ze reageren dan op koemelkeiwit in de moedermelk. Als de moeder haar voeding aanpast, kan ze veilig borstvoeding blijven geven. Meestal is deskundig voedingsadvies nodig om alle bronnen van koemelkeiwit uit de voeding van de moeder weg te laten.


LACTOSE-INTOLERANTIE IS NIET HETZELFDE ALS KMEA


Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen lactose-intolerantie en KMEA (ook wel KMA genoemd). Beide aandoeningen hebben een andere oorzaak en worden ook anders behandeld. Bovendien ontstaat KMEA vaak al op jonge leeftijd, terwijl lactose-intolerantie bijna nooit voorkomt bij kinderen jonger dan 5 jaar.


Wat is KMEA?


KMEA is een allergie voor melk waarbij het immuunsysteem reageert op de eiwitten in koemelk. Daardoor ontstaan allergische symptomen zoals huidproblemen (uitslag, netelroos, een droge, schilferige of jeukende huid), symptomen van het spijsverteringsstelsel (diarree, overgeven, constipatie en reflux) en symptomen van het ademhalingsstelsel (luidruchtige ademhaling, hoesten, loopneus). KMEA ontstaat meestal voor de eerste verjaardag.


Wat is lactose-intolerantie?


In tegenstelling tot KMEA heeft lactose-intolerantie niets te maken met het immuunsysteem. Bij lactose-intolerantie kan het lichaam de lactose (=melksuiker) in koemelk moeilijk verteren. Dit komt bijna nooit voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Lactose is een van de belangrijkste koolhydraten (suikers) in moedermelk en heeft veel voordelen voor baby's. Lactose ondersteunt een gezonde darmflora en bevordert de opname van calcium.

KMEA EN LACTOSE-INTOLERANTIE
WAT IS HET VERSCHIL?

CMPA vs lactose intolerance
Klik hier voor meer informatie over de belangrijkste tekenen en symptomen van KMEA

ALLES OVER KMEA

Steeds meer kinderen hebben voedselallergieën: bij 7 op de 100 baby's wordt KMEA vastgesteld.
Als andere leden binnen het gezin een allergie hebben, lopen baby's een groter risico om in hun leven ook een allergie te ontwikkelen.

Als een van de ouders een allergie heeft, is de kans dat de baby een allergie ontwikkelt twee keer zo groot als wanneer geen van beide ouders een allergie heeft. Maar hoewel de aanwezigheid van allergieën bij gezinsleden kan helpen bij het vaststellen van allergieën, hebben de meeste baby's die KMEA ontwikkelen geen bekende familiale voorgeschiedenis van allergieën.
KMEA is een voedselallergie die wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem reageert op eiwitten in koemelk. Sommige baby's ontwikkelen KMEA na het eten of drinken van producten die koemelkeiwit bevatten. Deze producten kunnen een immuunreactie veroorzaken die tot allergische symptomen leidt.

Er zijn verschillende factoren die kunnen verklaren waarom je baby KMEA krijgt (zoals erfelijkheid en het immuunsysteem van je baby). De reden dat baby's KMEA ontwikkelen, verschilt echter van baby tot baby. Het is niet nodig om koemelk uit de voeding van je baby weg te laten als er geen KMEA is vastgesteld.
Als de diagnose KMEA eenmaal is gesteld, kunnen de symptomen worden behandeld zodat het weer net zo makkelijk en leuk wordt om je baby te voeden als voor elke ouder. Het is belangrijk om te weten dat KMEA geen levenslange aandoening is. Ongeveer de helft van alle baby's met KMEA groeit er al binnen 1 jaar overheen, ruim driekwart groeit er binnen 3 jaar overheen en tegen het zesde levensjaar zijn bijna alle baby's eroverheen gegroeid.
KMEA heeft verschillende onderliggende mechanismen die afhankelijk zijn van hoe het immuunsysteem reageert op koemelkeiwitten: IgE-gemedieerd (door antilichamen gemedieerd) en niet-IgE-gemedieerd (niet door antilichamen gemedieerd). IgE-gemedieerde symptomen van KMEA kunnen binnen enkele minuten na het verteren van koemelkeiwit optreden en leiden meestal tot uitslag (netelroos), zwelling van de lippen en oogleden, overgeven en een piepende ademhaling. Symptomen van niet-IgE-gemedieerde KMEA treden een paar uur na het verteren van koemelkeiwit op en leiden vaak tot darm- en huidgerelateerde symptomen. Afhankelijk van de symptomen en het onderliggende mechanisme kan je arts beslissen om verschillende diagnostische tests te doen. Meer informatie over hoe KMEA wordt vastgesteld

DE WEG NAAR DE DIAGNOSE KMEA


Hoewel de symptomen van koemelkeiwitallergie veel leed kunnen veroorzaken, zijn ze eenvoudig te behandelen met de juiste voeding. Daarom is het heel belangrijk dat zo snel mogelijk de juiste diagnose wordt gesteld. Als je bij je baby symptomen opmerkt die kunnen wijzen op KMEA, maak je dan geen zorgen. Bespreek je zorgen met je arts. Hij/zij zal de nodige stappen ondernemen om een diagnose te stellen. Klik op de links hieronder voor meer informatie over het diagnosetraject voor KMEA en de meest voorkomende tekenen en symptomen van KMEA.

MOM KISSING BABY

DE TEKENEN EN SYMPTOMEN VAN KMEA

KMEA is een voedselallergie, maar naast symptomen van het spijsverteringsstelsel kunnen zich ook symptomen van het ademhalingsstelsel en de huid voordoen.






Lees meer over de belangrijkste symptomen van KMEA

BABY WITH DOCTOR

DE DIAGNOSE STELLEN

Om een diagnose te stellen, zal je arts je baby onderzoeken en vragen welke symptomen je hebt opgemerkt. Als het vermoeden bestaat dat je baby allergisch is voor koemelkeiwit, kan je arts specifieke tests doen. Nadat de diagnose is gesteld, kunnen de symptomen van KMEA eenvoudig worden behandeld onder deskundige begeleiding van je arts.

Meer informatie over hoe KMEA wordt vastgesteld
examined by doc

JE VOORBEREIDEN OP DE AFSPRAAK MET DE ARTS

Heb je hulp nodig om je voor te bereiden op de afspraak met je arts? Print dan ‘Mijn baby's symptomendagboek’ vanuit de Smiles-Back app en vul het in. Zo weet je zeker dat je arts alle informatie heeft die hij/zij nodig heeft.