Dysfagie

Voor de health care professional

Dit gedeelte van de website is uitsluitend bedoeld voor health care professionals. Wilt u als Health care professional op de hoogte gehouden worden van nieuws en informatie over dysfagie en gerelateerde producten, registreer uw gegevens hier
Indien u geen health care professional bent, neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.​

IDDSIdex logo

IDDSIDEX: De Nederlandse database voor diktes van voeding en dranken

Steeds meer (zorg)organisaties zijn bezig met de implementatie van IDDSI in Nederland en dat is een goede ontwikkeling. Door het gebruik van IDDSI wordt er duidelijkheid geschept welke producten een persoon met slikproblemen veilig en efficiënt kan eten en drinken.

Ondanks dat de bijbehorende testmethoden simpel, snel en objectief zijn, is het niet altijd mogelijk om te testen welk product welk IDDSI niveau heeft. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt. Er zijn veel verschillende merken vanillevla of chocolademelk te vinden in de schappen, maar welk product heeft nu welk IDDSI level? Als je al een geschikt spuitje, vork of lepel op zak hebt, moet ook de situatie er zo naar zijn dat er getest kan worden.

Om dit probleem te ondervangen is IDDSIdex ontwikkeld. IDDSIdex is een gratis online database voor alledaagse producten (te koop in Nederlandse supermarken) en medische voeding. IDDSIdex kan geraadpleegd worden via de computer, smartphone en tablet of iPad. Binnen IDDSIdex kan gezocht worden op product, IDDSI niveau en merk. De gebruiksvriendelijke website is gemaakt voor (zorg)professionals, personen met slikproblemen en mantelzorgers. Door IDDSIdex heb je altijd de mogelijkheid om het IDDSI niveau van een product gemakkelijk op te zoeken.

E-learning IDDSI-Learning

Een e-learning om de implementatie van IDDSI tot een succes te maken!

Wanneer een zorginstelling het gebruik van IDDSI wil implementeren, is het belangrijk om te zorgen dat alle medewerkers geschoold zijn.

De ‘IDDSI-Learning’ is een doelgerichte scholing voor mensen in de zorg die werken met volwassen dysfagie patiënten; verpleegkundigen, verzorgenden, voedingsmedewerkers, diëtisten en andere zorgmedewerkers.

Dankzij de ‘IDDSI-Learning’ aangeboden door logopedisten: Fleur van Heijningen en Renée van Meenen, raak je meteen vertrouwd met de IDDSI terminologie. Je kan deze in de dagelijkse praktijk zelf gemakkelijk toepassen. Het volgen van deze e-learning duurt ongeveer een kwartier.

Voor meer informatie; www.iddsi-learning.nl

Dysfagie menu voor de feestdagen & kerst

Een feestmenu voor iedereen: IDDSI 7, IDDSI 5 en IDDSI 4

De feestmenu’s brengen doorgaans heel wat stress met zich mee. Vandaag moeten we met heel wat zaken rekening houden bij de samenstelling van het menu, ieders allergenen en zeker en vast ook de aangepaste consistentie voor patiënten met dysfagie. Nestlé Health Science heeft 9 feestelijke recepten ontwikkeld, telkens starten we met het originele recept waarna er verder gewerkt wordt met aangepaste texturen voor mensen met slikproblemen of dysfagie. Dit maakt het voor de chef van dienst iets gemakkelijker voor het boodschappenlijstje en de bereidingen.

Elk menu is eenvoudig te bereiden en heeft een indicatie van het IDDSI-niveau. De menu's zijn beschikbaar in het Engels. Dit receptenboek wordt ondersteund door de ‘European Society of Swallowing Disorders (ESSD)’ en zal naar alle leden gestuurd worden via de nieuwsbrief van december 2021.

We zijn blij dat we dit receptenboek met u kunnen delen.

Prettige feestdagen!

IDDSI framework translation

IDDSI framework translation Dutch

De Nederlandse vertaling van het IDDSI-raamwerk met testmethoden en gedetailleerde definities is gepubliceerd op de website van IDDSI.org. Een geschikt naslagwerk voor mensen met dysfagie, mantelzorgers, health care professionals, voedingsassistenten en de industrie. Wij bedanken dan ook graag Dr. Hanneke Kalf als hoofdvertaler van dit IDDSI-raamwerk 2.0.

De voedings- en drankenpiramide is beschikbaar als pdf. Klik hier om te downloaden​

Binnenkort wordt meer IDDSI materiaal beschikbaar gemaakt in het Nederlands. Hou de website van Nestlé health Science in de gaten voor updates!

Dysfagia

Een Internationaal Inzicht op IDDSI. Implementatie en Klinische Praktijk.​

Nestlé Health Science, heeft als trotse sponsor van IDDSI, op 23 September het webinar: “An International Perspective on IDDSI Implementation and Clinical Practice” gesponsord in samenwerking met IDDSI. Een internationaal panel, waaronder Nathalie Rommel, logopediste en president of the European Society Swallowing Disorders (ESSD), België, hebben hun inzichten over de implementatie met IDDSI gepresenteerd.

Klik hier voor de agenda en meer info over de panelleden

Heeft u het gemist of wenst u het te herbekijken? Klik hier

Dysfagia

(H)erkent u dysfagie?

Bij ≤ 60% van de mensen met dysfagie is geen diagnose gesteld.1
De prevalentie van dysfagie neemt daarenboven toe met de leeftijd.2

Dysfagie kan een enorme impact hebben op de patiënt waaronder ondervoeding, depressie, vermindering van levenskwaliteit en verhoogde risico op mortaliteit. ​Wat kunnen we doen om dysfagie sneller te detecteren?

Het gebruik van een klinisch gevalideerd screeningsinstrument voor dysfagie kan helpen om vroegtijdig slikklachten te herkennen. Een voorbeeld hiervan is de Eating Assessment Tool-10 (EAT-10), ontwikkeld en gevalideerd door Dr. Belafsky in 2008. De EAT-10 vragenlijst bestaat uit tien stellingen die symptomen en tekens van dysfagie bevraagt. Het Nestlé Nutrition Institute werkte samen met Dr. Belafsky om het EAT-10-formulier gemakkelijk en duidelijk in gebruik te maken.

De EAT-10 vragenlijst is recent gevalideerd in het Nederlands op de dienst Geriatrie van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), Chung et al. TVGG. 2019. De Nederlandstalige EAT-10 is aangetoond als een eenvoudige, gevalideerde en snelle (≤4 minuten) screeningstool voor dysfagie. ​

  1. Peñalva-Arigita A, Prats R, Lecha M, Sansano A, Vila L. Prevalence of dysphagia in a regional hospital setting: Acute care hospital and a geriatric sociosanitary care hospital: A cross-sectional study. Clin Nutr ESPEN. 2019 Oct;33:86-90.
  2. Chung CYJ, Perkisas S, Vandewoude MFJ, De Cock AM. Validatie van de EAT-10 in het Nederlands ter screening van orofaryngeale dysfagie in een oudere populatie. Tijdschr Gerontol Geriatr. 2019 Dec 30;50(4).
Podcast: Het Slikkanaal

Podcast: Het Slikkanaal

Vandaag is het meer dan ooit belangrijk om informatie te delen met collega’s via andere kanalen. Malou Dusseldorp en Nadya van Gent hebben een mooi initiatief gelanceerd dat perfect in dat kader past met een podcast “Het Slikkanaal”.

Wij waren meteen overtuigd en ondersteunen dit project dan ook heel graag.
Wil jij meer weten van jouw collega’s logopedisten en doe je dat graag op een vrij moment in de auto of in de tuin, volg dan zeker de podcast “Het Slikkanaal” van Malou Dusseldorp en Nadya van Gent die 10 edities uitzenden en daarbij een specialist uit het vak uitnodigen om een topic te bespreken rond orofaryngeale dysfagie.
Benieuwd naar wat er allemaal aan bod zal komen. Klik hier en luister zeker met ons mee.

Webinar UK: ‘Appropriate Use of Thickened Liquids in Dysphagia Management’

Webinar UK: ‘Appropriate Use of Thickened Liquids in Dysphagia Management’

Op 15 december 2020 organiseerde Nestlé Health Science UK in samenwerking met IDDSI en Dr. Catriona Steele het webinar ‘Appropriate Use of Thickened Liquids in Dysphagia Management.’ Dit webinar werd met veel interesse bekeken en vele vragen uit de praktijk werden beantwoord. Heeft u het gemist of wenst u het te herbekijken?

Kijk hier
Logopedische behandeling bij post-COVID-19 patiënten

Logopedische behandeling bij post-COVID-19 patiënten

Sommige mensen hebben tijdens hun COVID-19 herstel ernstige klachten of beperkingen. COVID-19 patiënten worden regelmatig doorverwezen naar logopedisten met hardnekkige adem-, slik-, stem-, hoest- en keelklachten. Martine van der Meulen en Hanneke Bax hebben een project gestart, met steun van het Damsté Terpstra Fonds om de ervaring van het logopedische behandeling van deze doelgroep uit te wisselen. De ervaring van 11 KNO-artsen, 5 tweedelijns logopedisten en 18 eerstelijns logopedisten zijn ingewonnen voor de publicatie van dit document. Het document biedt logopedisten in de eerste lijn achtergrondinformatie en aanbevelingen voor de logopedische behandeling van post-COVID-19 patiënten.​

Link naar de publicatie

Update: COVID-19 en logopedie

Update: COVID-19 en logopedie

Orofaryngeale dysfagie (OD) is een veel voorkomende complicatie bij COVID-19 patiënten, hetzij direct als gevolg van weefselbeschadiging, na intubatie of secundair door ademhaling-, neurologische- en cognitieve beperkingen of als gevolg van ernstige aandoeningen zoals myopathie en neuropathie. Nestlé Health Science heeft voor u relevante publicaties over COVID-19 en dysfagie van de afgelopen maanden verzameld in de nieuwsbrief ‘Clinical Nutrition Highlights’. Klik hier voor de nieuwsbrief.

BELGIAN SOCIETY FOR SWALLOWING DISORDERS

BELGIAN SOCIETY FOR SWALLOWING DISORDERS

Nestlé Health Science is sponsor van de Belgian Society for Swallowing Disorders (BSSD). Voor meer informatie over BSSD, verwijzen we naar hun website: https://www.bssd.be

Is dysfagie op de radar van de diëtist?

Is dysfagie op de radar van de diëtist?

Dysfagie wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor ondervoeding en kan tot 35% van de oudere volwassenen in de thuiszorg treffen. Desondanks is er weinig bekend over hoe diëtisten dysfagie identificeren en beoordelen.

De Canadian Dietetic Associated publiceerde onlangs de bevindingen van een onderzoek onder 70 geregistreerde diëtisten in Canada. Bijna 75% van de diëtisten screent niet op dysfagie. Een gebrek aan competentie of vaardigheid die vereist is om de screening en beoordeling van dysfagie te voltooien, was de meest gemelde barrière. Geïnteresseerd in de resultaten, vind de link hier

Clinical Nutrition Highlights: Dysphagia | 2021

Clinical Nutrition Highlights: Dysphagia | 2021

Dr. Julie Cichero heeft een review over orofaryngeale dysfagie geschreven met de hoe en waarom verdikte vloeistoffen de slikveiligheid en slikefficiëntie verbeteren. Deze review is gepubliceerd in de Clinical Nutrition Highlights 2021.

Deze publicatie is ideaal voor logopedisten, diëtisten, KNO-artsen en andere zorgprofessionals die meer willen weten over orofaryngeale dysfagie en de behoefte van aangepaste consistentie. ​

Link naar Pdf

Dehydratatie en vochtinname

Dehydratatie en vochtinname

  • 37,5% van de kinderen met ernstige CP waren mogelijk gedehydrateerd1
  • 20-30% van de ouderen in verzorgingshuizen in het VK zijn gedehydrateerd2

Beoordeling van de hydratatiestatus is complex en moeilijk in de klinische setting. Er zijn maar een paar manieren om de hydratatie status nauwkeurig te meten, maar ze hebben in de praktijk weinig toepassing. Een eenvoudige manier om de vochtbalans in de klinische praktijk te meten, is via een vochtdagboek. Klik hier om het vochtdagboek te downloaden of neem contact op om een scheurblokje aan te vragen.

  1. McGowan et al. Appl Physiol Nutr Metab. 2012 Aug;37(4):715-23
  2. Kenkmann et al. BMC Geriatrics. 2010;10:28